Waarom een jonge ondernemer CO2 compenseert

februari 18, 2020

Yagmur Masmas is een jonge ondernemer en heeft samen met haar broer Kaim Greenstory opgericht. Het bedrijf verkoopt duurzame, zero waste producten zoals uitwisbare notitieboeken. De CO2 die haar bedrijf uitstoot met het verzenden van pakketjes compenseert Yagmur via het Hivos biogasprogramma. We spraken haar over de keuze om te compenseren en wat haar zo aanspreekt in biogas.

Yagmur, ten eerste, waarom vind je duurzaamheid belangrijk? 

Ik ben altijd al erg geïnteresseerd geweest in duurzaamheid. Ik vind het belangrijk om bewuste keuzes te maken en met deze keuzes iemand anders niet te benadelen. Onze leefstijl moet anders en kan ook anders. Ik wil in mijn eigen leven en met mijn bedrijf laten zien dat het niet moeilijk is je consumptiepatroon aan te passen. Je kunt ook consumeren zonder dat dit ten koste gaat van anderen en hun leefomgeving.

Waarom heb je gekozen om de CO2-uitstoot van je bedrijf te compenseren en welke uitstoot is dat? 

Met ons bedrijf versturen we dagelijks vele pakketjes naar klanten in Nederland. Helaas wordt er met al deze autoritjes CO2 uitgestoten. Dat is de CO2 die we compenseren; ritjes van ons bedrijf naar de klant. Als je bij ons bestelt, weet je dus zeker dat jouw pakketje op een duurzame manier, oftewel CO2-neutraal, naar je toe komt.

Waarom koos je voor een biogasprogramma?

Biogas biedt een schoon alternatief voor, in het bijzonder, vrouwen die voorheen genoodzaakt waren bomen te kappen om te kunnen koken op een houtvuur. Biogas helpt vrouwen ook om tijd vrij te maken voor andere dingen. Tijd die ze eerst gebruikten voor het zoeken naar brandhout kunnen ze nu gebruiken om kinderen te helpen met huiswerk en bijvoorbeeld voor het opzetten van een bedrijfje. Het gas dat vrijkomt in de biogasinstallatie en dat niet nodig is voor hun eigen gebruik, kunnen ze ook nog eens verkopen. Dus financieel gezien biedt biogas ook verschillende mogelijkheden. Iemand voorzien van biogas is een kleine interventie, maar maakt een groot verschil. Dat is het mooie van deze projecten. Ze dragen bij aan verschillende ontwikkelingsdoelen. Ik heb ook gekeken naar andere projecten, maar juist de link met het helpen van de lokale bevolking zichzelf verder te ontwikkelen spreekt mij zo aan.

Yagmur en Kaim Masmas startten samen Greenstory.

Is er een specifieke reden waarom je voor Hivos hebt gekozen? 

Hivos is veruit het meest transparant over waar het geld terechtkomt. Ze kunnen in beeld en woord laten zien hoe het geld wordt geïnvesteerd en wat het effect daarvan is. Ik heb wel overwogen om ergens anders te compenseren, maar de meeste andere partijen geven weinig informatie en zijn niet transparant. Daarnaast zijn sommige projecten niet direct gelinkt aan de lokale bevolking en is het onduidelijk hoe zij profiteren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij projecten die bomen planten.

Ik vind het ook erg belangrijk dat er een langetermijnvisie is. Hivos richt zich ook op marktontwikkeling waardoor we niet hoeven te blijven geven maar er echt iets wordt opgebouwd dat effect blijft houden.

Wat ik ook fijn vond is dat Hivos me erg goed heeft geholpen met de compensaties. Ik wilde niet eenmalig een bepaalde rit of vlucht compenseren dus liep ik in eerste instantie vast in de calculator. Nadat ik contact had gezocht met Hivos hebben ze samen met mij berekend hoeveel ik zou moeten compenseren en kon ik met gemak de calculator alsnog invullen.

Ten slotte, wat zou je mensen mee willen geven die ook duurzamer willen leven? 

Ten eerste dat het maken van duurzame keuzes niet heel moeilijk is. Er zijn tal van alledaagse producten die je kunt vervangen door duurzame varianten. Bekijk het in groter perspectief: alle beetjes helpen. Het is niet ‘je bent duurzaam of niet.’ Doe wat je kan. Begin bijvoorbeeld met het verminderen van vlees. Er zijn heerlijke veganistische recepten, maar je kunt ook makkelijk beginnen door een van je staple meals aan te passen in een vleesvrije variant. Ga voor gewoontes die je vol kunt houden omdat ze makkelijk zijn en bij jou passen.

Daarnaast kan je natuurlijk je CO2-uitstoot compenseren. Daarmee help je niet alleen de natuur, maar ook mensen!

Hivos werkt samen met Climate Neutral Group. Voor ingewikkelde berekeningen van de CO2 footprint van bedrijven is het mogelijk om gebruik te maken van de expertise van Climate Neutral Group en via hen te investeren in Hivos compensatieprojecten waarmee je biogas in Oost Afrika steunt.