Gold Standard: compenseren van CO2 heeft meer voordelen dan gedacht

augustus 29, 2019

Het compenseren van CO2 door het kopen van zogenoemde carbon credits heeft veel voordelen – meer dan eerder gedacht concludeert een nieuwe studie van certificering organisatie Gold Standard.

Elk jaar jagen we tonnen CO2 de lucht in. Door bijvoorbeeld te vliegen, de auto te gebruiken en vlees te eten. Zelfs al vlieg je nooit, heb je geen auto, eet je geen vlees en gebruik je groene stroom, alle uitstoot vermijden kan niet. Deze niet te voorkomen uitstoot kan je compenseren door carbon credits te kopen (link co2.hivos.nl). Elke carbon credit die je koopt, zorgt ergens anders op de wereld voor één ton minder CO2 uitstoot. Het aankoopbedrag wordt namelijk geïnvesteerd in de bouw van een biogasinstallatie, een oplossing die naast het klimaatvoordeel ook nog eens bijdraagt aan het welzijn van de gebruiker.

Deze voordelen van een biogasinstallatie zijn zelfs groter dan eerder werd aangenomen. Het was al bekend dat het een positief effect heeft op de gezondheid van voornamelijk vrouwen – zij koken nu op ‘schoon’ gas in plaats van op een houtvuur waardoor er minder rookontwikkeling ontstaat, op het behoud van de natuur – er worden minder bomen gekapt, en op de grootte en kwaliteit van oogsten – het restproduct van een biogasinstallatie ‘slurry’ is een organische meststof die gebruikt kan worden op het land.

Deze positieve effecten zijn nu ook uit te drukken in economische waarde. Onderzoeksbureau Vivid Economics heeft op verzoek van Gold Standard, dé certificering organisatie voor carbon credits, berekend dat voor elke carbon credit van een biogasproject 465 US Dollar waarde wordt gecreëerd. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de bespaarde kosten voor gezondheidszorg, de bespaarde kosten voor het niet meer hoeven kopen van andere brandstof om op te koken en de tijd die wordt bespaart door het niet meer hoeven zoeken naar brandhout en nu geïnvesteerd kan worden in andere (economische) activiteiten (zie figuur hieronder).

Ondanks de voordelen en grootte economische waarde van biogas carbon credits, zijn ze relatief goedkoop voor de koper die hiermee zijn uitstoot compenseert. De maatschappelijke kosten van klimaatverandering zijn veel hoger dan de prijzen die gangbaar zijn voor klimaatcompensatie op de vrije markt. Dit maakt het moeilijk voor organisaties om op te schalen en snel veel biogasinstallaties te realiseren. Daarom heeft Hivos besloten, in navolging van de Gold Standard Marketplace, de prijs van een biogas carbon credit te verhogen van 12 naar 17 euro. Het effect van jouw aankoop wordt hiermee dus vergroot.

Meer informatie over de economische waarde van carbon credits lees je in dit artikel.